Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Αλόη (Aloe vera):

Την έχουν χαρακτηρίσει ως "φυτό της αθανασίας", "ελιξίριο μακροζωίας", "θαυματουργό" και άλλα πολλά.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να δούμε αν πράγματι ισχύουν όλα αυτά που λέγονται για το φυτό που έχει αρχίσει να κοσμεί ολοένα και περισσότερο αυλές, κήπους και μπαλκόνια.

Ιστορικά στοιχεία


Η ιστορία της αλόης ξεκινάει πριν 5.000 χρόνια στη Περσία, την αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη, την Ινδία και την Αίγυπτο.

Στην Αμερική, η διάδοσή της οφείλεται σε Ισπανούς αποίκους.
Το 1930, άρχισε να μελετάται επιστημονικά, από την Ρωσία και από τις Η.Π.Α., για τις ιδιότητες και για τη δυνατότητα χρήσης της στην ιατρική.
Σήμερα, διεξάγονται ακόμα περισσότερες έρευνες για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Το φυτό


Η αλόη μοιάζει με κάκτο, ανήκει στη οικογένεια των κρινοειδών, όπως το σπαράγγι, το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα φύλλα της είναι χοντρά και χυμώδη, αποτελείται από 96% νερό και υπάρχουν πάνω από 300 είδη. Μόνο δύο είδη από τα 300 χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, η Aloe vera και σπανιότερα η Aloe Ferox Miller.








Οι ιδιότητές της

Η αλόη και πιο συγκεκριμένα το ζελέ που υπάρχει στο εσωτερικό της περιέχει πάνω από 150 συστατικά όπως, λιγνίνη, σαπωνίνες, ανθρακινόνες, βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, αμινοξέα, ένζυμα, πολυσακχαρίτες, στερόλες, λεκτίνες κ.α.
Ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στην αλόη περιλαμβάνονται και βιταμίνες, όπως η Β, C, E.  H βιταμίνη A (ρετινόλη) φημίζεται για τις αναπλαστικές της ιδιότητες στα κύτταρα και χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμητολογία ως αντιρυτιδικό συστατικό
H Bιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ βοηθά στο σχηματισμό του κολλαγόνου του δέρματος και στη διατήρηση της υγείας του. 
H Bιταμίνη E, με τις αντιοξειδωτικές και αναπλαστικές της ιδιότητες, προστατεύει το δέρμα, προλαμβάνοντας τις βλάβες της κυτταρικής μεμβράνης. 
H Αλόη Βέρα είναι επίσης πλούσια πηγή μεταλλικών στοιχείων (π.χ. σιδήρου, χρωμίου, μαγγανίου, φωσφόρου, καλίου, ψευδαργύρου κ.ά.), ενζύμων (έχουν εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες για το δέρμα και τους ιστούς), αμινοξέων και άλλων θρεπτικών συστατικών.





Πως τη βρίσκουμε στην αγορά

Στην αγορά βρίσκουμε την αλόη σε διάφορες μορφές και κυρίως είναι για περιποίηση προσώπου, σώματος και μαλλιών. Τη βρίσκουμε σε πολλές μορφές όπως κάψουλες στα φαρμακεία, εκχύλισμα σε ταμπλέτες, λάδι για εξωτερική χρήση, αλλά και σε σκόνη.



Καλλιεργήστε τη δική σας αλόη στο σπίτι


Η αλόη είναι ένα φυτό το οποίο εύκολα μπορεί να το έχει σπίτι του κάποιος. 
Φροντίζουμε να το έχουμε σε θερμοκρασίες άνω των 13 βαθμών Κελσίου.
Στην τρίτη με τέταρτη χρονιά έχουμε την μέγιστη θεραπευτική ικανότητα.
Η αλόη είναι ένα φυτό αργής ανάπτυξης που θέλει λίγο νερό, αέρα, φως αλλά όχι απευθείας έκθεση στις ηλιακές ακτινοβολίες.
Όταν φυτεύουμε σε γλάστρα βάζουμε στο κάτω μέρος της βότσαλο για καλή αποστράγγιση έτσι ώστε να αποφύγουμε τη συγκράτηση υγρασίας και το σάπισμα των ριζών.
Πότισμα χρειάζεται μόνο όταν το χώμα της έχει στεγνώσει, ενώ όταν τα φύλλα της ανοίγουν στη μέση χρειάζεται περισσότερο πότισμα.
Επειδή είναι ευαίσθητη στο χλώριο ποτίζουμε κάποιες φορές με εμφιαλωμένο νερό ή εναλλακτικά αφήνουμε το νερό μία μέρα στο ποτιστήρι και ποτίζουμε μετά.
Ο πολλαπλασιασμός της αλόης γίνεται όταν από το ριζικό της σύστημα βγάλει νεαρά φυτά τα οποία μπορούμε να τα αφαιρέσουμε προσεκτικά και τους κάνουμε μεταφύτευση σε άλλο μέρος και σε άλλη γλάστρα.   



Θεραπείες για το σπίτι

  • Κάψιμο: Στο απλό έγκαυμα μπορείτε να κάνετε επάλειψη με ζελέ αλόης ή κρέμα από χυμό αλόης και στην έσχατη περίπτωση κόβουμε ένα φύλλο αλόης από τη γλάστρα, το πλένουμε καλά, το ανοίγουμε στη μέση, πιέζουμε να βγει το ζελέ από το εσωτερικό και μετά το βάζουμε πάνω στο μικρό έγκαυμα.
  • Πτώση μαλλιών: Απλώνουμε αλόη στο κεφάλι 3-4 φορές τη μέρα και μετά από λίγο την ξεβγάζουμε. Αυτό το κάνουμε για 3 μήνες. Δεν βοηθάει μόνο τα μαλλιά μας, αλλά και το δέρμα του κεφαλιού.
  • Για τις αρθρώσεις: Κάνουμε επάλειψη στην περιοχή που έχει πρόβλημα.
  • Για τους μύκητες των ποδιών: Απλώνουμε τζελ αλόης στην περιοχή του μύκητα και το τυλίγουμε με επίδεσμο. Κάνουμε τη θεραπεία μέχρι την εξάλειψη του προβλήματος.
  • Για τις μελανιές: Δένουμε πάνω στη μελανιά ένα φύλλο αλόης ή εναλλακτικά κάνουμε μασάζ με τζελ αλόης 3-4 φορές τη μέρα.



Δεν ξεχνάμε ότι η αλόη:

  • είναι ασφαλής όταν χρησιμοποιείτε για εξωτερική επάλειψη,
  • δεν χρησιμοποιείται απευθείας πάνω σε ανοιχτή πληγή,
  • όσοι είναι αλλεργικοί σε κρεμμύδι, σκόρδο και σε άλλα φυτά της ίδιας οικογένειας θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση,
  • για εσωτερική χρήση προτιμούμε πάντοτε τυποποιημένα προϊόντα αλόης,
  • αλληλεπιδρά με τα φάρμακα για το διαβήτη,
  • ρίχνει το κάλιο στο αίμα και για το λόγο αυτό μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες και
  • όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε παρασκευή καλλυντικών, ζητάμε "λευκό χυμό αλόης" που δεν βάφει την επιδερμίδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου